Verkkokurssi itsenäistyvien nuorten vanhemmille

Tapahtuma on päättynyt
Alkaa: 19.5.2019
Päättyy: 19.5.2019

Verkkokurssi itsenäistyvien nuorten vanhemmille 1.4. – 19.5.2019 (täynnä)

Tukiliiton ensimmäisen verkkokurssin suosio ylitti odotukset. Ensimmäisen kurssin osallistujien kokemukset ja kehittämisehdotukset on huomioitu, joten kevään kurssi on entistäkin parempi.

”Ammattitaidolla järjestetty kurssi. Tuntuu hyvältä, kun jostakin saa näin tärkeää tietoa näin helposti.” (osallistujan kommentti)

Mietityttääkö sinua nuoresi tulevaisuus ja itsenäistyminen? Tarvitseeko perheesi tietoa mm. palveluista, nuoren jatko-opinnoista ja omaan kotiin muuttamisesta?

Verkkokurssillamme saat tietoa eri aihealueista, asiantuntija-alustuksia ja vastauksia kysymyksiisi, tehtäviä sekä mahdollisuuden vertaiskeskusteluun toisten vanhempien kanssa. Verkkokurssin aikana teet tehtäviä mCoach-valmennusalustalla, joka toimii netissä tai kännykkään ladattavan sovelluksen kautta. Kunkin aiheen materiaaleihin tutustumiseen kuten videoiden katseluun ja tekstitiedostojen lukemiseen ja tehtävien tekemiseen menee aikaa noin pari tuntia viikossa. Aihealue vaihtuu viikoittain.

Kenelle kurssi on tarkoitettu:  Vanhemmille, joiden noin 13 – 29-vuotiaalla nuorella on kehitysvamma tai vastaavia tuentarpeita. Kurssi on osallistujalle maksuton.

Kurssin aihealueet:

 • 1. viikko: Suunnittelemme yhdessä palveluita
  Materiaali on kurssilaisten käytettävissä tiistaina 2.4.2019
  Miten palvelusuunnitelma laaditaan ja miten palaveriin kannattaa valmistautua? Tavoitteena on kertoa perheille erilaisista palveluista, erityishuolto-ohjelmasta, sekä niiden toteutumisen pohjana olevista asiakirjoista. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Tukiliiton aluekoordinaattori Salla Pyykkönen.
 • 2. viikko: Kohti jatko-opintoja
  Materiaali on kurssilaisten käytettävissä tiistaina 9.4.2019
  Kerromme oppilaitokseen hakemisesta sekä erilaisista vaihtoehdoista tutkinnon suorittamiseksi, mm. ammattitutkinnot ja oppisopimus sekä valmentavasta koulutuksesta. Tavoitteena on, että perheet voivat saamansa tiedon perusteella miettiä yhdessä nuoren kanssa sopivia jatko-opintoja. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Tukiliiton työelämän asiantuntija Mari Hakola sekä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön projektipäällikkö Satu Koivurinne.
 • 3. viikko: Nuoren polkuja työelämään
  Materiaali on kurssilaisten käytettävissä tiistaina 16.4.2019
  Minkälaisesta työstä tai tulevaisuuden suunnasta nuori haaveilee? Tietoa tuetusta työstä, työtoiminnasta sekä päivätoiminnasta. Tavoitteena on lisätä perheiden tietämystä erilaista vaihtoehdoista. Käsittelemme myös työsuhde- ja työehtoasioita, sekä palkkausta ja työosuusrahaa. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Tukiliiton työelämän asiantuntija Kari Vuorenpää. 
 • 4. viikko: Omaan kotiin
  Materiaali on kurssilaisten käytettävissä tiistaina 23.4.2019
  Millaisen kodin nuori haluaisi? Mitkä ovat nuoren omat tarpeet ja mieltymykset oman kodin suhteen? Asiaa yksilöllisestä asumisesta sekä muuttovalmennuksesta. Tavoitteena on antaa perheille tietoa erilaisista mahdollisuuksista. Pohdimme myös kokonaisvaltaisesti nuoren muuttoa pois lapsuuden kodista. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Palvelusäätiön elämänmuutostoiminnan päällikkö Katja Marjamäki  sekä Kehitysvammaisten Tukiliiton vaikuttamistoiminnan päällikkö Jutta Keski-Korhonen ja vammaispalveluiden asiantuntija Anne Saarinen.
 • 5. viikko: Henkilökohtainen apu sekä omannäköinen vapaa-aika
  Materiaali on kurssilaisten käytettävissä maanantaina 29.4.2019
  Mikä mahdollistaa nuoren omannäköisen vapaa-ajan toteutumisen? Kerromme esimerkiksi henkilökohtaisen avun palvelusta ja muista mahdollisuuksista. Henkilökohtaista apua myönnetään myös muuhun kuin vapaa-aikaan, esimerkiksi työhön, opiskeluun tai sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämiseen. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Tukiliiton johtava lakimies Sirkka Sivula sekä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön projektipäällikkö Lauri Kervinen.
 • 6. viikko: Nuoren tukena asioiden hoitamisessa
  Materiaali on kurssilaisten käytettävissä tiistaina 7.5.2019
  Tarvitseeko nuori edunvalvojan vai riittävätkö kevyemmät keinot? Tavoitteena on antaa tietoa miten läheiset voivat olla tukena nuoren asioiden hoitamisessa sekä edunvalvonnasta. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Tukiliiton lakimies Tanja Salisma.

Lisätietoja kurssista saat täältä.
Verkkokurssi itsenäistyvien nuorten perheille kevät 2019.

Tärkeää tietoa ilmoittautumisesta:

Ilmoittautuminen kurssille on päättynyt, kurssi on täynnä.

Kurssille otetaan noin 20 osallistujaa. Kurssia edeltää ennakkotehtävä, jonka lähetämme ilmoittautuneille 15.3.2019. Ennakkotehtävä on palautettava viimeistään 20.3.2019, jotta varmistaa paikkansa verkkokurssilla. Ennakkotehtävä on itsensä esitteleminen, sekä kirjautuminen kurssialustalle.

Kurssi järjestetään yhteistyössä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön elämänmuutostoiminnan kanssa.