Ulos talosta, pois pihasta -toimintavälinekoulutus 24. – 25.3.2021, Tampere

Tapahtuma alkaa 22 päivän päästä
Alkaa: 24.3.2021
Päättyy: 25.3.2021

Koulutus on muutettu toteutettavaksi  ns. hybridimallilla, jolla mahdollistetaan turvallinen koulutus osallistujille!

Malikkeen kaksipäiväinen Ulos talosta, pois pihasta -toimintavälinekoulutus tarjoaa tietoa ja ratkaisuja vaikeasti vammaisten lasten ja aikuisten osallistumiseen ja osallisuuden mahdollistamiseen.

Koulutus on suunnattu vaikeasti vammaisten henkilöiden lähi-ihmisille ja eri alojen ammattilaisille. Se tarjoaa ratkaisuja osallistumiseen ihmisille, jotka tarvitsevat toimintavälineen ja toisen ihmisen apua voidakseen osallistua ja liikkua.

Koulutuksen tavoitteet:
  • Ymmärrät toimintavälineiden tarjoamat mahdollisuudet vaikeasti vammaisten ihmisten osallistumiseen ja toimijuuteen.
  • Tiedät, minkälaisia toimintavälineitä on saatavilla.
  • Osaat käyttää ja soveltaa toimintavälineitä.
  • Tiedät toimintavälineiden hankintakanavista, saatavuudesta ja kokeilumahdollisuuksista.
  • Tutustut apuvälineisiin liittyvään lainsäädäntöön ja oikeuksiin.

Koulutuksen lähtökohtana on vaikeasti vammaisten ihmisten osallistumisen, toimijuuden ja osallisuuden vahvistaminen.

Koulutuksen ensimmäinen päivä eli ns. teoriapäivä toteutetaan etäyhteydellä Teams:in välityksellä. Emme siis kokoonnu teoriapäivän ajaksi samaan tilaan, mutta pienellä porukalla voimme pitää kamerat päällä ja olla näkö- ja puheyhteydessä.

Ensimmäisenä päivänä perehdymme apuvälinelainsäädäntöön tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta sekä tutustumme toimintavälineisiin ja teemme käytännön harjoituksia.

Koulutuksen toisena päivänä eli ns. retkipäivänä kokoonnumme ulos retkikohteeseen, fyysisesti samaan paikkaan turvavälit ja muut suositukset huomioiden. Olemme koko päivän ulkona, kuten yleensäkin toimintavälinekoulutuksissa.Koulutuksen toisena päivänä saamme retkeillen kokemusta toimintavälineiden käytöstä.

Vaikeasti vammaiset retkeläiset toimivat kokemusasiantuntijoina. Koulutukseen tulija voi ilmoittaa myös retkeläisen mukaan retkelle klo 10 – 14. Korona-aikana vaikeasti vammaisten aikuisten on ollut haasteellista päästä osallistumaan, joten ei ole vielä selvää onko meillä kokemusasiantuntijoita mukana retkellä. Mikäli mukana on retkeläisiä, toimimme kahdessa erillisessä porukassa ja jos ei, retkeilemme yhtenäisenä ryhmänä.

Oikeanlainen toimintaväline mahdollistaa liikkumisen ja osallistumisen kaikille.

Osallistumismaksu hybridikoulutuksessa on 80 euroa (sis. kurssimateriaalin, lounaan ja kahvin molempina päivinä).
Koulutukseen otetaan 8 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Koulutukseen osallistumisen jälkeen on mahdollista lähteä organisoimaan vastaava alueellinen koulutus omalle paikkakunnalle.

Tervetuloa mukaan!

Lisätiedot ja ilmoittautuminen 24.2.2021 mennessä:

Tanja Tauria, verkostokoordinaattori / Malike-toiminta
tanja.tauria@tukiliitto.fi

Koulutuksen ohjelma:

Keskiviikko 24.3.2021
Teoriapäivä klo 8.15 – 16, Pinninkatu 51 33100 Tampere.

8.15          Kokoontuminen Teams-yhteydellä, esittäytymiset ja aloitus
8.30         Malike-toiminta ja toimintavälineiden kokeilumahdollisuudet
Apuvälinelainsäädäntö
Henkilökohtainen apu ja tuettu päätöksenteko
Osallisuus ja kohderyhmästä toimijaksi

Tauko

Ideoita välineiden hankintaan, soveltamiseen ja asennon tukemiseen
Toimintavälineet aktiivisen arjen ja osallisuuden edistäjinä

11.30          Lounastauko

12.30          Lisää toimintavälineistä

Toiminnan järjestäminen ja turvallisuusajattelu

Välineiden käytössä huomioitavia asioita

Valmistautuminen seuraavan päivän retkeen

Torstai 25.3.2021
Retkipäivä klo 8 – 16, retkipaikka ilmoitetaan myöhemmin.

8.00          Valmistelut, välineiden kokoaminen ja testaaminen
10.00           Retkeläiset saapuvat, välineiden sovittaminen
Luistelu
Retkilounas
Toimintavälineiden kokeilua retkeläisten kanssa lähipuistossa

14.00            Retkeläisten paluukyydit saapuvat

Välineiden purkaminen ja pakkaus.
Koulutuksen yhteenveto ja päivän päätös

klo 16.00 mennessä paluu Malikkeen pihaan.

Malike

Malike tarjoaa osallistumisen mahdollisuuksia vaikeasti vammaisille lapsille ja aikuisille. Lue lisää toiminnastamme sivulta
www.tukiliitto.fi/malike