Toimintakyky ei ole este liikunnalle, kun kunta panostaa toimintavälineisiin

Tänä syksynä kuudessa kunnassa päästiin kokeilemaan maksutta toimintavälineitä. Tapahtumaan osallistui yhteensä noin 500 ihmistä koronatilanteesta huolimatta.

”Huomasimme, että erityisesti kouluissa toimintavälineet toimivat lempeänä ja informatiivisena asennekasvatuksena. Uskon, että kun nuoren ymmärrys toisten erilaisuudesta kasvaa, se lisää myös kykyä kohdella koulukavereita tasavertaisesti ja inhimillisemmin”, kertoo projektikoordinaattori Lotta Nylund.

Kiertueen tavoitteena oli lisätä tietoisuuttaa luontoliikunnan toimintavälineistä ja toimia asennekasvatuksena kuntalaisille.

Toimintavälineille on kova tarve. Vetosimme kiertueen avulla kuntapäättäjiin, jotta he ymmärtäisivät, että yhdenkin toimintavälineen hankinta mahdollistaa usean kuntalaisen liikkumisen, Nylund sanoo.

Kärry kiertää kunnissa -kiertue järjestettiin kuudessa Soveltavaa liikuntaa kaksikielisiin kuntiin -hankkeessa mukana olevassa kunnassa: Kemiönsaari, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Närpiö, Parainen ja Siuntio.

Tapahtuman aikana Malikeen ja SOLIAn ympärivuotisia toimintavälineitä täynnä oleva kärry pysähtyi viikoksi kuhunkin kuntaan, ja kuntalaiset saivat kokeilla toimintavälineitä maksutta.

Kuntien liikuntavastaavien ajatuksia Kärry kiertää kunnissa -kiertueesta

Mikä toimintaväline oli suosituin ja missä kärry kiersi kunnassa?

Suosituimmat pyörät olivat rinnakkain poljettava kolmipyöräinen tandem ja nojapyörä. Toimintavälineitä kokeiltiin kaikille avoimissa tapahtumissa esimerkiksi uimahallin, kaupan tai terveyskeskuksien pihalla mutta myös yksityisissä tilaisuuksissa palvelutaloissa, vanhainkodeissa ja koulujen pihoilla. Välinekokeilun yhteydessä Kruunupyyn koululaiset saivat tutustua myös kävelyfutikseen.

Onko kampanja herättänyt ajatuksia välineiden hankkimisesta kuntaan?

Kiertue lisäsi ehdottomasti tietoa ja herätti ajatuksia toimintavälineen hankintaa varten. Kruunupyy sijoitti jo Snow Comfort -kelkkaan ja maastopyörätuoli Hippocampe on tilauksessa. Kristiinankaupunki otti varaslähdön ja hankki maastopyörätuolin jo edellisenä vuonna. Rahatilanne osassa kunnista on juuri nyt todella tiukka, joten toivomme että näemme välineitä tulevaisuudessa.

Hankkeen ja kiertueen aikana on pohdittu liikuntavälineiden ja toimintavälineiden lainausta esimerkiksi kirjastokortilla, jotta lainaus olisi mahdollisimman helppoa ja maksutonta.

Miten toimintavälineitä voisi hankkia nopeasti ja halvalla kuntiin?

Kunnan eri sektorit ja muut kunnan toimijat voisi tehdä välinehankintoja yhteisvoimin. Myös sponsorien löytäminen ja eri avustusten hyödyntäminen kannattaa.

Välineiden hankinnan voi toteuttaa useamman sektorin yhteistyönä. Kunnan eri sektorien yhteinen intressi on kohdella ihmisiä tasavertaisesti ja edistää mahdollisuuksia toteuttaa arkipäiväisiä mutta myös vapaa-ajan askareita.

Huomioita kiertuekunnista:

  • Kiertue toi hirveästi iloa, mahdollisti osallistumisen jo olemassa olevaan toimintaan mutta myös kokeilemaan jotain uutta.
  • Rinnakkain poljettava kolmipyöräinen tandem mahdollisti pyöräilymahdollisuudet henkilöille, jotka eivät enää kykene pyöräilemään itsenäisesti mutta avustettu pyöräily onnistuu.
  • Toimintavälineen kanssa oppilas pystyi osallistumaan koulun pyöräilypäivään yhdenvertaisesti, vaikka aiemmin oli joutunut käyttämään päivässä taksia.
  • Perheet pystyvät toimintavälinettä käyttäen tekemään yhteisiä pitkiä pyöräretkiä vakavasti vammautunut lapsen kanssa.
  • Ikääntyneet henkilöt, joilla oli hyvä toimintakyky, kävivät kokeilemassa välineitä tulevaisuuden varalle. Se toi helle toivoa siitä, että heikentynyt toimintakyky ei tarkoita sitä, ettei sienimetsään enää pääse – jos vain välineitä on saatavilla.

Pitäisikö Kärry kiertää kunnissa -kiertue toteuttaa vuosittain?

Osa kunnista oli ehdottomasti sitä mieltä, että kärryn pitäisi kiertää kunnissa vuosittain samaan aikaan jonkin liikuntakampanjan tai -tapahtuman kanssa. Osa kunnista koki, että kiertue voitaisiin toteuttaa joka toinen vuosi.  Koululaiset olivat kiinnostuneita kärrynkiertueen tulevaisuudesta.

Kuinka hyvin kiertue toimi asennekasvatuksena? (asteikoilla 1–10)

Keskiarvo kuntien liikuntavastaavilta oli 9,4.

Lopuksi

SoveLin hankekoordinaattori Lotta Nylund kannustaa kuntia yhteistyöhön toimintavälineiden hankkimiseksi. Yhdessä voimme vaikuttaa isommin ja näkyvämmin.

Kärry kiertää kunnissa -tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Suomen Paralympiakomiten ja Malikeen kanssa. Kiitos yhteistyöstä!

 

Lisätietoa toimintavälineiden lainauksesta Malikkeelta ja Solialta.