Tarkennuksia Matkahuollon kautta toimitettavien toimintavälineiden lähetyksiin

Matkahuollon kautta lähetettävien toimintavälineiden lähetyshinnat sekä kokorajat muuttuivat 1.11.2022 alkaen.

Matkahuollon lähetyshinnaston hinnannousuista ja sallittujen lähetyskokojen muutoksista johtuen olemme joutuneet tarkastelemaan uudelleen toimintavälineiden lähetysmahdollisuuksia vuokraamotoiminnassamme. Jatkossa Matkahuollon kautta lähetettävien välineiden määrä kaventuu.

Vuokraamotoiminta – mitä ja miksi

Vuokraamotoimintamme tavoitteena on mahdollistaa toimintavälineiden kokeilu ennen oman välineen hankintaa tai tilapäiseen käyttöön esimerkiksi lomamatkalle. Lyhytaikaisen kokeilun avulla välineiden hankintaa suunnittelevat henkilöt tai tahot (esimerkiksi koulu-, terveys- ja liikuntatoimet sekä ryhmä- ja palvelukodit) voivat varmistaa, että heille hankittava väline on sopiva.

Toistuvaan ja jatkuvaan tarpeeseen emme pysty vastaamaan.

Joitakin välineitä on meillä olemassa vain yksittäiskappaleita. Toimintavälineemme ovat vuokrattavissa, kun ne eivät ole omassa käytössämme.  Etusijalla ovat ensimmäistä kertaa välineitä vuokraavat.

Mikä muuttuu

 • Välineiden ensisijainen toimitustapa on nouto vuokraamosta
 • Helsingin ja Rovaniemen vuokraamot eivät lähetä välineitä
 • Matkahuolto korotti hintojaan 5,9 % 1.11.2022 alkaen.
 • Lähetyksen maksimipaino on 30 kg, josta johtuen aiempaa useammat välineet joudutaan jatkossa lähettämään monipakettilähetyksenä
 • Monipakettilähetyksistä peritään lisämaksu
 • Oletuslähetystapa on Matkahuollon bussipaketti, jonka suurin sallittu kokotilavuus on 0,5  m³, pituus- + leveys- + korkeusmitta yhteensä 3 metriä ja pisimmän sivun mitta enintään 2 m.
   • Esim. Kangoo-, xRover- ja Hippocampeen XL-kokoiset monitoimirattaat / maastopyörätuolit  eivät enää mahdu tähän
   • HITin vetoahkion vetoaisat ja osa hiihtokelkkojen suksista eivät myös mahdu tähän
 • Mikäli lähetyksen koko on yli 60 x 60 x 100 cm, peritään suuren lähetyksen lisä (n. 10 €)
 • Kun lähetys ylittää sallitut kokorajat, siitä tulee rahtilavalähetys, jonka lähetyshinta on noin 100 €/suunta
 • Matkahuollon kautta toimitettavien toimintavälineiden lähetys-/rahtihinnat tulee tiedustella etukäteen Malikkeen vuokraamosta puh. 040 483 9327.
 • Vuokraamon nettisivut tulevat uudistumaan lähikuukausien aikana. Tiedotamme muutoksesta lisää myöhemmin.

Muuta

Tavoitteenamme ei ole laajentaa vuokraustoimintaa, vaan vaikuttaa toimintavälineiden hankintaan paikallisesti ja alueellisesti. Toimintavälineitä on mahdollista saada maksutta kokeiluun varhaiskasvatusyksiköihin Liikkeelle pienestä pitäen -hankkeemme (lataa pdf-esite tästä) kautta sekä kouluihin Kaikki liikkuu, kärry kiertää -peräkärryn avulla. Matkahuollon rahtien hinnannoususta johtuen, lähellä käyttäjiä olevat välineet ovat saavutettavampi ratkaisu kuin vuokrattavat.

Mikäli olet kiinnostunut vaikuttamaan toimintavälineiden hankintaan omalla alueellasi, Yhdenvertaisuutta toimintavälineillä -aamukahvimalli on oiva tapa tarttua toimeen. Toimintamallista on saatu hyviä kokemuksia mm. Kuopiossa, jossa on ensimmäiset välinehankinnat jo tehty.