Toimintavälineiden avulla nauttimaan talviulkoilusta

Talven ollessa parhaimmillaan lukuisat ihmiset ovat lähteneet hakemaan vastapainoa korona-arkeen talviulkoilusta. Toimintavälineet mahdollistavat myös vaikeasti vammaisille ihmisille yhdenvertaisen osallistumisen talven riemuun.

Toimintavälineillä laskemaan mäkeä, luistelemaan ja hiihtämään

Vaikeasti vammaisen lapsen talviseen ulkoiluun ja mäenlaskuun on olemassa erilaisia pulkkia ja kelkkoja, esimerkiksi Snow Baby Fun -kelkka sekä Snow Comfort -kelkka, joka sopii myös aikuiselle ulkoilijalle. Kelkkojen korkeat selkänojat tukevat istuma-asentoa ja niissä on avustamista helpottavat työntökahvat.

Sekä Snow Baby Fun, että Snow Comfort -kelkoissa on metalliset jalakset, joten ne soveltuvat luisteluun. Myös hiihto- ja luistelukelkkoja voi käyttää monipuolisesti niin lumella, hiihtoladuilla kuin jäälläkin, kun niihin kiinnitetään sukset tai luistimet käyttötarkoituksen mukaan. Kelkoissa on työntökahvat enemmän tukea tarvitsevien luistelijoiden ja hiihtäjien avustamista varten. Hiihdettäessä kiinnitetään vetoaisat, joilla edellä hiihtävä vetää kelkkaa perässään. Riittävän käsien toimintakyvyn omaavat liikkujat voivat luistella tai hiihtää kelkoilla itsenäisesti sauvojen avulla. Hiihtoreitiksi kannattaa valita melko tasainen latu.

Toimintavälineet helpottavat talvista ulkoilua

Wheelblades-sukset helpottavat ja keventävät pyörätuolilla liikkumista lumisilla reiteillä. Sukset kiinnitetään pyörätuolin pieniin tukipyöriin. Ne ovatkin oiva apu vaikkapa välitunnilla koulun pihassa liikuttaessa.

Laskettelu on suosittu harrastus, joka sopii erinomaisesti myös vaikeasti vammaisille ihmisille. Välineet.fi-sivustolle on koottu hiihtokeskuksia, jotka tarjoavat soveltavan alppihiihdon välineitä ja opetusta. Hiihtokeskuslistauksen löydät täältä.

Lue lisää lumelle ja jäälle soveltuvista toimintavälineistä Malikkeen verkkosivuilta Kokeile toimintavälineitä -osiosta. Toimintavälineet lumelle ja jäälle löydät täältä.

Vinkkejä Apuvälineen hankinnan askeleet -videosta

Toimintavälineitä saa vuokrattua kokeiluun sekä väliaikaiseen tarpeeseen Malikkeesta. Jos tarve on jatkuva, kannattaa lähteä hankkimaan omia apu- ja toimintavälineitä. Apuvälineen hankinnan askeleet -video neuvoo kuinka hakea rahoitusta tarvittaviin apu- ja toimintavälineisiin.

Katso video:

Lisää tietoa toimintavälineiden hankinnasta ja rahoituksesta löydät Malike vaikuttaa -osiosta.

Mukavaa talviulkoilua!