Tervetuloa Veturitalleille

29.09.2017

Minna Arola
Minna Arola

Jyväskylän Veturitallit ovat kaikkien alle kolmikymppisten nuorten paikka. Veturitallit ovat nuorten, kulttuurin ja luovuuden kohtaamispaikka. Hei sinä tukea tarvitseva nuori tai nuoren huoltaja, tulethan tutustumaan!

Kynnys uuteen nuorisotilaan tulemiselle on nuorille usein varmasti korkea. Miten minut otetaan huomioon? Mitä täällä saa tehdä? Saanko kavereita? Nuorille voi olla tärkeää, että on saattaja mukana, kun tulee tutustumaan ensimmäistä kertaa uuteen paikkaan. Saattajana voi olla esimerkiksi joku vapaaehtoinen aikuinen.

Olemme tehneet yhteistyötä Tukiliiton Best Buddies -kaveritoiminnan kanssa muutamia vuosia. Mielestämme yhteistyö on avartanut sekä meidän, että nuorten mieliä siinä, että meitä on monenlaisia tässä maailmassa.
Yhteistyö on sujunut hyvin. Olemme suunnitelleet ja miettineet, kuinka myös kehitysvammaiset nuoret voisivat olla mukana tapahtumissamme. Kaveritoiminta on mukana talon kehittämisryhmässä, jossa talon toimijat miettivät yhdessä isompia yhteisiä tapahtumia Veturitalleille. Mielessä on hyvin viime vuoden Halloween-tapahtuma, jonka koristelut olivat kaveritoiminnan nuorten vastuulla.

On ollut ilo huomata, että kaveritoiminnan pienryhmäkokeilujen myötä muutama nuori on tullut meidän vakikävijöiksi. Nuoret on otettu hyvin vastaan ja ennakkoluulottomasti pelataan ja touhutaan yhdessä muiden kanssa! Omatkin silmät ovat avautuneet ja on löytynyt uusia tapoja ilmaista itseään selkeästi ja ymmärrettävästi. Selkokieli on seikka, johon tulee kiinnittää huomiota viestinnässä tulevaisuudessa. Minusta olisi hyvä saada palautetta nuorten ja huoltajien kautta, mitä voisimme tehdä vieläkin paremmin.

Mitäs meillä voi tehdä? Veturitalleilla voi pelata esimerkiksi biljardia ja pingistä. Meiltä löytyy myös muun muassa Playstation 4 ja Nintendo Wii. Talomme on painottunut musiikkiin. Jos et osaa soittaa, mutta halua on, talostamme löytyy osaavia ohjaajia auttamaan soiton harjoittelussa. Pannuhuone on varustettu rummuilla, kosketinsoittimella ja kitaralla.
Meiltä löytyy myös studio, joten pienten elokuvien tai omien äänitteiden tekeminenkin on mahdollista, ohjaajien avulla.

Tervetuloa tutustumaan ja hyvää kesää kaikille!

 

*Kirjoittaja on Jyväskylän kaupungin nuorisonohjaaja

 

*Jyväskylän Veturitallit on 13 – 29 vuotiaiden nuorten tila. Kesän aikana, 5.6. – 4.8.2017, on avointa toimintaa maanantaista perjantaihin kello 14 – 20.

*Best Buddies -kaveritoiminta on Tukiliiton toimintaa, joka tukee sosiaalista osallisuutta. Toimintamuotoina ovat tasavertainen kaveritoiminta sekä nuorisopalvelu- ja jäsenyhdistysyhteistyö. Pienryhmäkokeiluissa tarjotaan kehitysvammaisille nuorille tukea nuorisopalveluiden toimintaan osallistumiseen.

Minidokumentti “Sinne missä muutkin on” sisältää ajatuksia ja asiaa
yhdenvertaisesta vapaa-ajasta. Dokumentissa esiintyvät Best Buddies -kaveritoiminnan vapaaehtoiset nuoret sekä yhdenvertaisuusvaltuutettu.

 

Blogi on julkaistu Tukiliiton Ystävänblogissa 14.6.2017