Yhdenvertainen kaveritoiminta tuo ihmisiä yhteen

13.10.2021

Tukiliiton Best Buddies -kaveritoiminta on nyt Yhdenvertainen kaveritoiminta. Kaveritoiminta yhdistää kaksi vapaaehtoista yhdenvertaiseksi kaveriksi. Toisella vapaaehtoisella on kehitysvamma tai muu vastaava tuen tarve ja toisella ei.

Yhdenvertaista kaveritoiminta tuo ihmiset yhteen. Toimintaa on kahdenlaista:

  • Livekaveritoimintaa järjestetään Jyväskylän ja Tampereen alueilla.
  • Digikaveritoimintaan voi hakea mistä päin maata vain!
  • Lisäksi järjestetään muuta vapaaehtoistoimintaa ja kaikille avoimia Kohtaa mut -tapahtumia.

Kaveritoiminta on vapaaehtoistoimintaa. Se on määräaikaista, mutkatonta tutustumista, yhteydenpitoa ja yhdessäoloa.

Suomenkielinen nimi kuvaa ydinajatusta

Tukiliiton Best Buddies -kaveritoiminta tunnetaan jatkossa suomenkielisellä nimellä Yhdenvertainen kaveritoiminta. Koordinaattori Pia Björkman kertoo nimen vaihtumisesta:
”Olemme viime vuosina muotoilleet toimintaa vastaamaan yhä paremmin tarpeita ja Tukiliiton strategiaa. Suomenkielinen nimi sujahtaa kenties suuhun sulavammin ja kuvaa toiminnan ydinajatusta entistä kirkkaammin.”

Best Buddies on yhdysvaltalainen organisaatio, jonka erilaisia ohjelmia järjestetään ympäri maailmaa. Pia Björkman jatkaa:
”Olemme jo asiantuntijoita tuetumman vapaaehtoistoiminnan organisoinnissa, työtämme ohjaa vahva inklusiivisuus- ja voimavarakeskeinen ajattelu. Toimintamme on oikeastaan kasvanut jo ulos Best Buddies -kengistään, siitäkin syystä toimintamme oli aika päivittää myös nimi. Toki teemme yhteistyötä yhä Best Buddies -liikkeen kanssa, neuvomme heitä esimerkiksi toiminnan vaikuttavuuden arvioinneissa.”

Tukiliitto aloitti kaveritoiminnan vuonna 2007 erilaisten projektien muodossa. Kaveritoimintaa järjestettiin myös eri puolella maata.

”Tukiliiton perustoiminnaksi se vakiintui seitsemisen vuotta sitten. Näiden vuosien saatossa kaveripareja on yhdistetty monta sataa. Viime vuonna kauttamme toimi 108 henkilöä toisilleen vapaaehtoisena ja yhdenvertaisena kaverina.”

Livekaveritoiminta palaa myöhemmin syksyllä

Nykyisin Yhdenvertainen kaveritoimintamme järjestää livekaveritoimintaa Jyväskylän ja Tampereen seuduilla sekä digikaveritoimintaa valtakunnallisesti. Livekaveritoiminta palaa korona-tauoltaan myöhemmin syksyllä. Lisäksi järjestetään tuettua pop up -vapaaehtoistoimintaa, eli vaparitoimintaa ja kaikille avoimia Kohtaa mut -tapahtumia – kuten esimerkiksi 2.12. järjestettävä Kohtaa mut -tapahtuma Zoomissa. Lue lisää sivulta:
tukiliitto.fi/tapahtuma/kohtaa-mut-tapahtuma

Pia Björkman kertoo, miten tuettu vapaaehtoistoiminta on nousussa vapaaehtoiskentällä:
”Yhä useammalla vapaaehtoistoimintaa järjestävällä organisaatiolla on halua järjestää saavutettavampaa toimintaa. Olemme innoissamme alkavasta muutoksesta. Vapaaehtoistoimijuus on väylä moneen, se voi olla esimerkiksi keino vähentää yksinäisyyttä, oppia uusia asioita sekä harjaantua vuorovaikutus- ja digitaidoissa. Yhdenvertaisen kaveruuden tuomat omat oivallukset liittyen ennakkoluuloihin ovat asioita, joista vapaaehtoistemme lisäksi iloitsemme myös me Tukiliiton työntekijät.”

Mukaan toimintaan pääsee tutustumalla nettisivuihin osoitteessa
www.kaveritoiminta.fi
ja täyttämällä siellä sähköinen hakulomake.