Vimma-kunniamaininta Kvartetto-tanssiesitykselle

14.12.2021

Kynnys ry on jakanut Vimma-palkinnot. Vimman sai näyttelijä Petri Poikolainen ja Kunnia-Vimma myönnettiin Kvartetto-tanssiesitykselle.

Kynnys ry on myöntänyt vammaiskulttuuripalkinto Vimman näyttelijä Petri Poikolaiselle roolisuorituksesta elokuvassa Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia (2021). Palkintoon kuuluu Tukilinja-säätiön lahjoittama 5000 euron työskentelyapuraha.

Kunnia-Vimma Kvartetto-tanssiesitykselle

Kunnia-Vimman eli vammaiskulttuurin kunniamaininnan sai Kvartetto-tanssiteos, joka on koreografi Kati Raatikaisen ja esiintyjien ensimmäinen yhteistyö. Näyttämöllä nähdään tanssijat Maria Lahti, Jarmo Patana ja Sanna Tornikoski sekä äänisuunnittelusta vastaava Markku Essel. Teosta on kuvailtu seuraavasti: ”lempeän radikaali kommentti kehitysvammaiseksi määriteltyjen ihmisten oikeudelle olla tanssitaiteen näyttämöllä tanssijoina, yhteiskunnallisina toimijoina sekä aistivina, haluavina ja kaipaavina ihmisinä.”

Kunnia-Vimman arviossa sanotaan: ”Nykytanssin voi ajatella olevan kertomus vapautumisesta kehon rajoista. Jokaisella keholla voi tanssia, ja on ehdottoman tärkeää, että näin myös tapahtuu. Kvartetto synnyttää vapautumisen tunteen, ja välittää sen suoraan myös katsojalle.”

Arviossa kerrotaan, miten monet teoksen osuuksista ovat vaativia: ”Teoksen teemoina ovat kaipaus ja rakkaus, joita se kuvaa suurenmoisella tarkkuudella. Esityksen sisältö nojaa vammaisten tanssijoiden omakohtaisiin kokemuksiin, ja se onnistuu puolustamaan ihmisyyttä, joka on samanaikaisesti voittamatonta ja haavoittuvaa, arkaa ja rohkeaa, heikkoa ja vahvaa, totista ja leikillistä.”

Esitys on nähty muun muassa Kokkolan talvitanssit -festivaalilla, Zodiak Stagella Helsingissä ja Tampereen Teatterikesässä.

Kvartetto
Koreografia: Kati Raatikainen
Tanssi: Maria Lahti, Jarmo Patana, Sanna Tornikoski
Äänisuunnittelu ja esiintyminen: Markku Essel

Esitystä ovat tukeneet: Alfred Kordelinin säätiö, Keski-Pohjanmaan rahasto, Taiteen edistämiskeskus, Keskipohjanmaa-säätiö

 

""
Maria Lahti on yksi Kvarteton esiintyjistä.

 

Esityksen tallenteen voi katsoa Zodiakin sivujen kautta
Kvartetto

Tallenteeseen on mahdollista tehdä myös lahjoitus.

 

Vimma

Kynnys ry on vammaisten ihmisoikeusjärjestö. Se myöntää Vimma-palkinnon vuosittain sellaiselle taiteen tekijälle, joka on tuonut vammaisuuteen ja toimintarajoitteisiin liittyviä kysymyksiä yhteiskunnalliseen keskusteluun taiteellisesti korkeatasoisella tavalla. Palkinto voidaan myöntää minkä tahansa taiteen lajin edustajalle. Palkittavaa sai ehdottaa avoimella haulla, ja ehdotuksia raadille tuli tänäkin vuonna runsaasti.

 

Pääkuvassa Sanna Tornikoski ja Jarmo Patana. Kuvaaja Ulla Nikula.