Teemaviikko: Tule mukaan keskustelemaan kiusaamisesta selviytymisestä

01.12.2021

Selviytymisen keinoja on monenlaisia, yksi hyötyy hyvien kavereiden kanssa keskusteluista, toinen on selviytynyt musiikin, kolmas ammattilaisten kanssa käytyjen keskusteluiden avulla.

Kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien viikon teema on kiusaamisesta selviytyminen. Kiusaaminen voi vaikuttaa ihmisen elämään pitkään ja tällä viikolla keskitymme siihen, miten kiusaamisesta voi selviytyä.

Selviytymisen keinoja on monenlaisia, yksi hyötyy hyvien kavereiden kanssa keskusteluista, toinen on selviytynyt musiikin, kolmas ammattilaisten kanssa käytyjen keskusteluiden avulla. Olemme keränneet pikagallupilla ja pohtineet porukalla selviytymisen keinoja ja tsemppiviestejä jaettavaksi kiusaamista kohdanneille.

Julkaisemme niitä 1. – 7.12.2021 Tukiliiton sosiaalisen median kanavissa. Selviytymiskeinojen ja tsemppiviestien lisäksi päivitämme sosiaaliseen mediaan tietoa kiusaamisesta, kunnioittavan kohtaamisen periaatteista, tunteiden käsittelyn merkityksestä selviytymisessä ja yleisemmin yksinäisyyden vaikutuksista ihmisen elämään.

Kiusaamisesta puhuttaessa tulee monelle mieleen koulukiusaaminen. Kiusaaminen on kuitenkin paljon muutakin. Aikuisten ihmisten elämässä kiusaaminen näyttäytyy epäasiallisena kohteluna ja työpaikoilla se kohdistuu työntekijöihin. Kiusaaminen on pitkäkestoista, tarkoituksenmukaista henkistä ja/tai fyysistä satuttamista. Se voi olla porukasta ulosjättämistä. Sitä voi tapahtua jokapäiväisissä kohtaamisissa tai vaikka puhelimen tai internetin välityksellä. Kiusattu on alakynnessä verrattuna kiusaajaan. Kiusaaminen ei ole välienselvittelyä, riitelyä, sitä että joku kehottaa toista tekemään jotain, tai sitä että joku puhuu ärsyttävällä äänenpainolla eikä sitä, että joku käyttää sanoja, joista toinen ei pidä. Vaikka nekin voivat aiheuttaa mielipahaa.

Me itse on tehnyt julkilausuman kiusaamisesta ja siitä selviytymisestä. Pääset lukemaan sen tästä. Monet paikallisyhdistykset, Me Itse -ryhmät ja muut toimijat järjestävät erilaisia tapahtumia kiusaamisesta selviytymisen teemalla. Niistä on mahdollista löytää tietoa esimerkiksi Teemaviikon tapahtumakalenterista. Tapahtumat järjestetään terveysturvallisesti koronarajoitusten mukaan.

Tule mukaan keskustelemaan ja välittämään viestejä kiusaamisesta selviytymisestä. Hyvää teemaviikkoa sinulle! #KohtaaMut #ÄläKiusaa

Seuraa kanaviamme:

Facebook
@tukiliitto

Twitter
@tukiliitto

Instagram
@tukiliitto

PS.
Ota viikonloppuna meidät seurantaan TikTokissa: @kohtaamut