Pieni ele -keräyksen jatkuvuus turvataan

16.09.2019

Keräystoiminta kunnissa ja yhdistyksissä jatkuu kuten ennenkin, kun Pienen eleen toiminta muuttuu 1.1.2020 alkaen rekisteröidyksi yhdistykseksi.

Pieni ele -keräys kunnissa ja Kehitysvammaisten Tukiliiton jäsenyhdistyksissä jatkuu kuten ennenkin, kun Pienen eleen toiminta muuttuu vuoden 2020 alusta alkaen rekisteröidyksi yhdistykseksi.

Kehitysvammaisten Tukiliiton jäsenyhdistyksistä yli sata on mukana vammais- ja kansanterveysjärjestöjen yhteisessä, valtakunnallisessa Pieni ele -keräyksessä. Kehitysvammaisten Tukiliitto oli mukana perustamassa uutta Pieni ele -yhdistystä ja on liittynyt sen jäseneksi. Uuden yhdistyksen perustamisella turvataan yli satavuotiaan keräyksen tulevaisuus. Yhdistyksen perustaminen tuli tarpeelliseksi, jotta myös jatkossa voidaan täyttää keräyksen valvojien asettamat vaatimukset.

Seuraava lipaskeräys järjestetään vuonna 2021. Kehitysvammaisten Tukiliiton jäsenyhdistykset ovat mukana keräämässä kuten ennenkin. Myös ne jäsenyhdistykset, jotka eivät vielä ole mukana Pieni ele -keräyksessä, voivat ilmoittautua mukaan. Liiton toimisto tiedottaa jäsenyhdistyksiä ensi vuoden aikana keräykseen valmistautumisesta. Alla on Pieni ele -keräyksen tiedote Pieni ele yhdistyksen perustamisesta ja yhdistyksenä toimimisesta.

Lisää tietoa jäsenyhdistyksille antaa Kehitysvammaisten Tukiliiton toiminnanjohtaja Risto Burman, puhelin 050 55 69 900.

Pieni ele -keräyksen tiedote

Yhdistyksenä toimiminen antaa mahdollisuuksia kehittyä entistäkin paremmaksi hyväntekeväisyystoimijana ja vahvistaa keräyksen juridista asemaa.

Yhdistyksen perustamisesta päättivät keräyksessä mukana olevien 17 vammais- ja terveysjärjestön johtajat. Lähes kaikki järjestöistä (15) liittyivät uuteen yhdistykseen. Vaalien aikana järjestettävän keräyksen ytimessä säilyvät tulevaisuudessakin paikallisyhdistysten vapaaehtoiset lipaskerääjät ympäri Suomen.

”112-vuotiaan Pienen eleen tavoite on tukea vammaisten ja pitkäaikaissairaiden elämää lahjoitusvarojen avulla. Keräyksen näkökulmasta yhdistyksenä toimiminen vahvistaa työtä, jota teemme. Haluamme panostaa toiminnan kehittämiseen, jotta se on olemassa ja auttamassa vielä pitkään”, kertoo Pienen eleen projektipäällikkö Erika Mäntylä.

Tähän mennessä kerätyt lahjoitusvarat jaetaan nykyisille mukana oleville järjestöille ja niiden yhdistyksille. Viimeisiä tilityksiä tehdään vielä syksyllä.

Lahjoituksia Pieni ele saa 1 – 2,5 miljoonaa euroa/keräys. Seuraava lipaskeräys järjestetään vuonna 2021 kuntavaalien äänestyspaikoilla. Pieni ele on yhteydessä järjestöihin ja yhdistyksiin, kun seuraavan keräyksen valmistelut alkavat.

Pieni ele ry:n jäsenet 1.1.2020 alkaen:
Allergia-, iho- ja astmaliitto
Diabetesliitto
Epilepsialiitto
Hengitysliitto
Invalidiliitto
Kehitysvammaisten Tukiliitto
Kuuloliitto
Kuurojen liitto
Mielenterveyden keskusliitto
Munuais- ja maksaliitto
Neuroliitto
Näkövammaisten liitto
Psoriasisliitto
Reumaliitto ja
Sydänliitto

 

Pieni ele -keräys

Pieni ele -keräys sai alkunsa jo vuonna 1907, jolloin ensimmäisten eduskuntavaalien yhteydessä kerättiin varoja tuberkuloosin vastustamiseen. Aiemmin keräyksen nimi oli Vaalikeräys.

Tänä päivänä Pieni ele perustuu 17 järjestön väliseen yhteistoimintaan. Järjestöjen paikallisyhdistykset toteuttavat keräyksen vapaaehtoisvoimin kunnissa ympäri Suomen. Vapaaehtoisia on mukana toistakymmentä tuhatta. Lipaskerääjät ovatkin keräyksen sielu.

Keräystuotto jaetaan Pienessä eleessä mukana olevien 17 kotimaan vammais- ja terveysjärjestön kesken. Järjestöt käyttävät keräysvarat mm. kuntoutukseen, apuvälineiden hankintaan ja edunvalvontaan. Paikallisyhdistyksissä keräysvarojen avulla järjestetään esimerkiksi neuvontaa, vertaistukiryhmiä sekä virkistystoimintaa.