Mikä on perhekeskus? – Tule kuulemaan lisää alueellisiin perhekeskustilaisuuksiin

20.05.2021

Tukiliitto on mukana Lastensuojelun Keskusliiton koordinoimassa Perheet keskiöön! -hankkeessa, joka nostaa esiin perheiden kokemuksia ja järjestöjen tarjontaa perhekeskustoiminnassa.

Tukiliitto on mukana Lastensuojelun Keskusliiton koordinoimassa Perheet keskiöön! -hankkeessa. Sen tarkoituksena nostaa esiin perheiden kokemuksia ja järjestöjen tarjontaa perhekeskustoiminnassa. Hanketiimi toimii valtakunnallisesti ja viiden sairaanhoitopiirin erityisvastuualueella.

Perhekeskus  voi olla fyysinen paikka, verkosto tai vaikka sähköinen alusta, joka kokoaa yhteen lasten ja perheiden palveluja sekä järjestöjen ja seurakuntien tarjontaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on määritellyt perhekeskuksille seuraavia tehtäviä:

  • Edistää ja seuraa lapsen ja perheen terveyttä ja hyvinvointia
  • Tukee vanhemmuudessa ja parisuhteessa
  • Tarjoaa varhaista tukea, hoitoa ja kuntoutusta
  • Auttaa sovinnolliseen eroon ja vanhemmuuden jatkumiseen
  • Ottaa huomioon perheiden monimuotoisuuden
  • Ehkäisee lähisuhdeväkivaltaa
  • Kohtaamispaikka mahdollistaa vertaistuen ja vahvistaa yhteisöllisyyttä.

""

Perhekeskuskehittäminen ja monen tahon yhteinen työ perheiden hyvinvoinnin eteen on edennyt monin paikoin jo hienosti. Vielä on kuitenkin tehtävää, jotta mahdollisimman varhainen tuki ja matalan kynnyksen kohtaamiset olisivat monimuotoisten perheiden, lasten ja nuorten ulottuvilla ympäri Suomen. Esimerkiksi keväällä 2021 Perheet keskiöön! -hankkeen teettämän järjestökyselyn (88 vastaajaa) mukaan perheenjäsenen vamman tai muun vastaavan erityistarpeen vuoksi tukea tarvitsevien perheiden huomioimiseen perhekeskustoiminnassa tulisi kiinnittää enemmän huomiota.

Katso Perheet keskiöön! -hankkeen videolta, millainen on Unelmien perhekeskus, ja tule alueellisiin perhekeskustilaisuuksiin kuulemaan ja keskustelemaan lisää siitä, kuinka sitä rakennetaan yhdessä. Videon pituus 1,49. Julkaisija Lastensuojelun Keskusliitto

Perhekeskuspäivät touko-kesäkuussa 2021 (webinaarit)

Alueellisia tilaisuuksia toteutetaan viisi touko-kesäkuun aikana. Niiden ohjelma on osin samansisältöinen, mutta mukana on myös alueellisia näkökulmia ja keskustelua.

Lisätietoa ja ilmoittautumislinkit löydät Lastensuojelun Keskusliiton sivulta (siirry sivulle):
Alueelliset perhekeskuspäivät – millaista perhekeskusta rakennamme yhdessä?  | Lastensuojelun Keskusliitto (lskl.fi)

 

Kuvituskuva: Freepik.com