Kettuki-taiteilijoita mukana Pehmeetä touhua -näyttelyssä

30.05.2018

Suomen käsityön museon outsider-käsityötaiteen näyttely julistaa käsityötekniikoiden ilmaisuvoimaa, uskallusta ja yksilön itseilmaisua.

Pehmeetä touhua näyttää, mitä tapahtuu, kun käsityö villiintyy tekniikoiden ja materiaalien ilotteluksi. Itseilmaisun rinnalla kunnioitetaan kuitenkin sitä tinkimätöntä taitoa ja uutteruutta, jota hitaat ja työläät käsityötekniikat tekijältään vaativat.

Suomen käsityön museon Outsider-käsityötaiteen näyttelyssä on teoksia yhteensä lähes 40 taiteilijalta, joista noin puolet on Suomesta ja toinen puoli muista Pohjoismaista. Mukana olevista taiteilijoista on palkittu Vuoden Kettuki -taiteilijoina (suluissa palkintovuosi) Kenneth Rasmussen, Tanska (2009), Matti Rauhaniemi (2010), Paul Gustafsson (2007) ja Miia Ruohonen (2012).

Outsider-taide viittaa taiteen marginaaleihin, kuten ITE-taiteilijoihin ja erityistä tukea tarvitseviin taiteilijoihin. Näyttely julistaa, että taide kuuluu kaikille, eikä ole vain yhtä oikeaa tapaa tehdä teoksia. Jokaiselle kuuluu yhdenvertainen oikeus ilmaista itseään kuvataiteen ja luovan taidekäsityön avulla. Näyttelyyn liittyy filmejä, jotka kertovat taiteesta tekijöiden omalla äänellä.

Tekniikat ulottuvat pehmeästä tekstiilikäsityöstä keramiikkaan ja puunveistoon. Suomen käsityön museon luovuuden ääriä haastava outsider-käsityötaiteen näyttely julistaa eri tekniikoiden ilmaisuvoimaa, uskallusta ja yksilön itseilmaisua.

Näyttelyn tiedotusmateriaaleissa ja oheistapahtumissa on kiinnitetty huomiota saavutettavuuteen.

Näyttelyn ovat kuratoineet taiteen tutkija Minna Haveri ja K.H. Renlundin museon ITE-amanuenssi Elina Vuorimies.

Näyttely Suomen käsityön museossa jatkuu aina 2.12.2018 asti.

Lisätietoja museon kotisivulla
Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25
Jyväskylä
Museo on avoinna tiistaista sunnuntaikin kello 11 – 18, maanantaisin museo on suljettu.

 

Kuvassa Vuoden 2009 Kettuki-taiteilija tanskalainenKenneth Rasmussen. Kuva Bifrost-taidekoulu, 2018.