Paralympiakomitea haluaa lisää vammaisia henkilöitä urheiluvaikuttajiksi

02.02.2021

Paralympiakomitea järjestää koulutusta vammaisille henkilöille, jotka haluavat tulevaisuudessa toimia urheilun luottamustehtävissä tai vaikuttaa muuten yhteiskunnassa. Haku koulutusohjelmaan alkaa tänään tiistaina 2.2.2021.

Liikunnan ja urheilun yhdenvertaisuuden eteen on tehty Suomessa hyviä toimenpiteitä, mutta todellisen yhdenvertaisuuden toteutumiseen on vielä matkaa. Vaikka urheilutoimintaan pääsisikin mukaan, urheilun luottamustoimien, työtehtävien ja liikunta-alan opiskelumahdollisuuksien ovet ovat usein vielä tiukasti kiinni vammaisilta henkilöiltä.

Paralympiakomitean uusi kaksivuotinen Vammaiset vaikuttajiksi -hanke tarttuu haasteeseen. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Tavoitteena on

  • lisätä vammaisten henkilöiden valmiuksia edetä päätöksenteon paikkoihin urheilussa tai muualla yhteiskunnassa sekä
  • edistää urheilun yhdenvertaista toimintakulttuuria yleisesti.

Vuonna 2018 tehdyn selvityksen mukaan liikuntajärjestöjen yhdenvertaisuussuunnitelmissa yksi suurimmista puutteista on todettu olevan, että liikuntajärjestöt eivät tunnista toimintarajoitteisia henkilöitä mahdollisina vapaaehtoisina tai työntekijöinä. Tämän asian edistämisen lisäksi hankkeessa selvitetään myös liikunta-alalla työskentelevien vammaisten henkilöiden sekä alan oppilaitoksissa opiskelevien määriä.

Koulutusohjelma vammaisille henkilöille sekä avoimia webinaareja

Paralympiakomitea järjestää kaksi koulutusohjelmaa vammaisille henkilöille, jotka haluavat tulevaisuudessa toimia urheilun luottamustehtävissä tai etsivät vaikuttamispolkuansa muualta yhteiskunnasta. Koulutuksen runkona on 4 tai 5 viikonloppuisin toteutettavaa koulutusjaksoa. Ohjelmaan valitaan 10 – 15 osallistujaa.

Hankkeen aikana järjestetään tilaisuuksia erityisesti liikunnan ja urheilun parissa työskenteleville henkilöille. Tilaisuuksissa käsitellään laajasti yhdenvertaisuutta liikunta- ja urheilukulttuurissa ja puhumaan kutsutaan asiantuntijoita, roolimalleja sekä paikallisia vaikuttajia.

Haku koulutusohjelmaan alkaa 2.2.2021 ja se käynnistyy toukokuussa 2021. Ensimmäinen webinaari aiheesta järjestetään maaliskuussa 2021.

Lisätietoja

Lisätietoa Vammaiset vaikuttajiksi -hankkeesta löydät
hankkeen verkkosivuilta

Yhteyspäällikkö Reeta Lindeman
reeta.lindeman@paralympia.fi
puh. 050 365 6807

Koulutuskoordinaattori Piia Korpi
piia.korpi@paralympia.fi
puh. 044 767 1368

 

Lähde:
Paralympiakomitean tiedote

 

Kuva 
Nastolalainen Sami Korhonen lumikenkäkilpailussa talvimaailmankisoissa. Kuvaaja: Viestintäpalvelu Heidi Lehikoinen / VAU ry / Paralympiakomitea