Omakannassa voi nyt asioida myös toisen aikuisen puolesta

25.03.2021

Uudistuksesta huolimatta edunvalvoja ei toistaiseksi voi asioida täysi-ikäisen päämiehen puolesta Omakannassa. Hankaluutta tuo, että valtuutukseen tarvitaan sähköinen tunnistautumisväline, kuten verkkopankkitunnukset.

Monien arki helpottuu, kun Omakannassa voi tarkastella toisen täysi-ikäisen henkilön terveystietoja. Samalla Suomi.fi:ssä annettavalla valtuudella voi asioida myös monissa muissa terveydenhuollon asiointikanavissa.

Valtuuden voi antaa täysi-ikäiselle ja täysivaltaiselle henkilölle Suomi.fi-verkkopalvelussa. Valtuutettu saa lähes samat oikeudet asiointiin Omakannassa kuin valtuuden antajalla on. Valtuutettu voi esimerkiksi uusia reseptejä ja käydä katsomassa laboratoriotutkimuksen tulokset.

Valtuutettu ei voi käsitellä elinluovutustahtoa, hoitotahtoa eikä Omakantaan tallennettuja hyvinvointitietoja.

DVV selvittää valtuuttamista

Toistaiseksi edunvalvojat eivät voi asioida täysi-ikäisen päämiehen puolesta Omakannassa. Valtuutusta ei voi myöskään tehdä henkilö, jolla ei ole sähköisiä tunnistautumisvälineitä, kuten verkkopankkitunnuksia. Digi- ja väestötietovirasto selvittää parhaillaan, miten valtuus voidaan jatkossa tehdä näissäkin tapauksissa. Tavoitteena on, että toteutuksen aikataulu tarkentuu vuoden 2021 aikana.

Omakannassa voi asioida toisen aikuisen puolesta Suomi.fi:n Terveydenhuollon asioiden hoito -valtuudella. Se oikeuttaa katselemaan, ilmoittamaan ja vastaanottamaan valtuuttajan terveydentilaan liittyviä tietoja terveydenhuollon palveluissa sekä varaamaan toisen puolesta aikoja terveydenhuoltoon.

Halutessaan valtuuden voi poistaa Suomi.fi-verkkopalvelussa.

 

Lähde: Kela

Kuvituskuvan kuvaaja Sanna Salmela.