Tokio 2020: Nader Khalili teki historiaa paralympia-altaassa, mutta ei yltänyt finaaliin

02.09.2021

Vaasalainen Nader Khalili on ensimmäinen suomalainen kehitysvammainen urheilija paralympialaisissa 2000-luvulla. Finaalipaikka jäi vielä tällä kertaa haaveeksi.

Teksti Lauri Jaakkola, Suomen paralympiakomitea:

Nader Khalili teki historiaa

Tokion paralympia-altaalla tehtiin torstaina historiaa, kun ensimmäinen suomalainen kehitysvammainen urheilija kilpaili paralympialaisissa 2000-luvulla. Vaasalainen Nader Khalili ui S14-luokan 100 metrin selkäuinnissa ajan 1.07,04 ollen alkuerien 17:s. Khalili jäi finaalipaikasta ja omasta ennätyksestään useamman sekunnin. Khalilin nimissä oleva Suomen ennätysaika on 1.04,15.

”No joo, ehkä se meni hyvin. Uinti tuntui hyvältä”, 19-vuotias Khalili kommentoi tuoreeltaan ja jatkoi, että aika olisi voinut olla vähän parempi.

Nuoren urheilijan villin kortin Tokioon saanut Khalili harjoittelee Vaasan Uimaseurassa ja valmentaja Kalle Lydman oli mukana Tokiossa.

”Uinti näytti ihan hyvältä, mutta Nader jännitti sen verran, ettei ollut sitä tekniikkaa, mitä on harjoiteltu. Vähän jäi lähdössä ja sitten vikalla suoralla ei saanut enää kiinni. Ekaksi kisaksi tämä oli hyvä suoritus ja tästä on hyvä jatkaa”, Lydman totesi.

”Nader olisi hyötynyt siitä, että olisi ollut yksi startti alla ja olisi saanut siihen purettua pahimman kilpailujännityksen. Kovassa kunnossa hän on, nopeammassa kuin mitä aika näyttää. Vielä pitää keskittyä siihen, että kun piip kuuluu, niin palasten pitää loksahtaa kohdilleen. Kun se alkaa sujua, silloin mennään tosi kovaa”, Lydman sanoi.

Suomen ennätys huhtikuussa

Vaasalainen uimari Nader Khalili ui huhtikuussa Helsinki Swim Meetissä 100 metrin selkäuinnin S14-luokan uudeksi Suomen ennätykseksi 1.04,15, joka alitti samalla Tokion paralympialaisten tulosrajan.

Khalili sai Tokion paralympialaisiin nuoren urheilijan villin kortin. Hänestä on ensimmäinen kehitysvammainen urheilija, joka edustaa Suomea paralympialaisissa 2000-luvulla.

”Olen tosi iloinen valinnasta. Tuntuu hienolta, kun tavoite on saavutettu. Tokiossa pitää sitten uida vielä kovempaa”, Khalili sanoi ennen kisoja.

Nader Khalili

  • 1. paralympialaiset
  • Ikä: 19
  • Asuinpaikka: Vaasa
  • Urheiluseura: Vaasan Uimaseura
  • Laji: 100m selkäuinti
  • Luokka: S14
  • Ennätys ja kauden paras: 1.04,15
  • Maailmanrankingissa 2021: 16. sija

Tokion paralympialaiset käydään 24.8. – 5.9.2021. Suomalaissuoritukset uinnissa päätti torstaina 2.9.2021 Nader Khalili S14-luokan sadan metrin selkäuinnissa.

Luokka S14

Paraurheilijat luokitellaan eri luokkiin vammansa mukaan, jotta kilpailu olisi reilua ja tulokset verrannollisia. Suomen Uimaliitto kertoo tiedotteessaan, että uinnissa eri luokkia on yhteensä 14: kymmenen eri luokkaa liikuntavammaisille uimareille (S1–10), kolme luokkaa näkövammaisille (S11–S13) ja yksi luokka kehitysvammaisille uimareille (S14).

Uimareiden, joilla on kehitysvamma (luokka S14), toimintakyvyn rajoitteet kilpailusuorituksessa ilmenevät esimerkiksi hitaampana reaktioaikana tai kilpailutaktisina haasteina.

Mutkikas historia

Pääasiassa paralympialaisissa kilpailevat liikunta- ja näkövammaiset urheilijat. Suomalaisia urheilijoita, joilla kehitysvamma, on ollut mukana paralympialaisten virallisissa lajeissa aiemmin vain kerran. Vuoden 1998 talviparalympialaisissa Naganossa Suomesta mukana olivat hiihtäjät Pirjo Karppinen, Matti Haatainen, Tuomo Kukkohovi ja Hannu Salminen sekä valmentajat Jaana Honkanen ja Kimmo Aalto.

Luokitteluepäselvyydet ja jopa huijaukset leimasivat vuosituhannen vaihteessa kehitysvammaisten urheilijoiden osallistumista paralympialaisiin. Lauri Jaakkolan haastattelema Naganon kisojen suomalaisvalmentaja sanoi ääneen epäilyt siitä, että osalla ”tuloslistan kärkipäähän sijoittuneista hiihtäjistä ei ollut kehitysvammaa”.

Sydneyssä 2000 Espanjan kehitysvammaisten koripallojoukkue jäi kiinni siitä, että joukkueessa ei juuri ollut kehitysvammaisia pelaajia, ja kaikki kehitysvammaiset urheilijat suljettiin vuosiksi pois paralympialaisista.

Vasta kaksitoista vuotta myöhemmin Lontoossa 2012 mukaan otettiin pieni määrä kehitysvammaisia urheilijoita uinnissa, yleisurheilussa ja pöytätenniksessä. Luokittelujärjestelmän kehittäminen on nyt tehnyt huijaamisen lähes mahdottomaksi.

Wethe15 -kampanja ottaa kantaa urheilun välityksellä

Vuoden 2021 paralympialaisissa aloitettiin WeThe15 -kampanja, joka tuo urheilun välityksellä esille vammaisten henkilöiden yhteiskunnalliseen asemaan liittyviä kysymyksiä, näkemyksiä ja epäkohtia. Tavoitteena on tehdä maailmasta entistä yhdenvertaisempi ja inklusiivisempi paikka elää. Luku 15 viittaa laskennalliseen prosenttiosuuteen maailman väestöstä, jolla on jokin vamma. Se on noin 1,2 miljardia ihmistä, eli joka seitsemäs meistä. Tavoitteena on tehdä maailmasta entistä yhdenvertaisempi ja inklusiivisempi paikka elää.

Lähteet
Paralympiakomitea
ja
Lauri Jaakkola, VAU (siirry sivulle):
Kehitysvammaisten urheilijoiden mukaan tulo paralympialaisiin on ollut mutkainen tie

Kuvassa vaasalaisuimari Nader Khalili, kuvaaja Liina-Maija Rummukainen.