Miksi Tukiliittoa tarvitaan?

24.08.2020

Budjettiesitys veisi sosiaali- ja terveysjärjestöiltä joka kolmannen euron. Kutsumme kaikki kertomaan budjetista päättäville, miksi järjestöjä tarvitaan.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys (13.8.) veisi Suomen sosiaali- ja terveysjärjestöiltä joka kolmannen euron. Merkittävän leikkauksen taustalla on Veikkauksen tuottojen lasku.

Avustukset ovat järjestöjen yleishyödyllisen toiminnan keskeinen edellytys. Resurssilla tuetaan ihmisten jaksamista, ehkäistään syrjäytymistä, pidetään huolta heikoimmista ja sellaisista ihmisistä, joihin muu apu ei yllä. Järjestöt puolustavat ihmisiä, joiden on itse vaikea puolustaa itseään, ja antavat äänettömille äänen. Erityisesti korona-aikana järjestöjen resursseilla ehkäistään myös palvelujärjestelmän ylikuormittumista ja esimerkiksi koronakriisin hoitokustannusten kohoamista. Kaksi kolmesta suomalaisesta pitää sosiaali- ja terveysjärjestöjen tarjoamaa tukea tärkeänä omalle hyvinvoinnilleen. Sote-järjestöissä on jäseninä 1,3 miljoonaa suomalaista.

Rahapelituottojen tuloutus yleishyödyllisiin kohteisiin laskee budjettiesityksen mukaan noin 300 miljoonaa euroa vuonna 2021. VM:n esityksessä sosiaali- ja terveysjärjestöiltä leikataan peräti 127 miljoonaa euroa, mikä on 33 prosenttia kuluvaan vuoteen verrattuna. Vähentyneiden Veikkaus-tuottojen kompensointiin on kuitenkin olemassa keinoja, jotka on nyt käytettävä. Asiasta päätetään budjettiriihessä 14.­–15.9.2020. Nyt on aika vaikuttaa kaikilla tasoilla ja pitää ääntä.

Haastamme kaikki kertomaan, miksi järjestöjä tarvitaan. Ihmiset itse tietävät parhaiten, mitä järjestöjen antama apu ja tuki merkitsevät heidän elämässään.

Nyt tarvitaan jokaista pitämään ääntä. Pyydämme kaikkia, joille asia on tärkeä, jakamaan tulevina viikkoina kampanjaviestiämme sosiaalisessa mediassa.

Kerro myös omin sanoin, mitä tukiliittolaisuus merkitsee sinulle. Miksi et halua elää Suomessa, jossa järjestöjen toiminta muuttuu mahdottomaksi ja katoaa?

Lasse Purmonen näyttää kylttiä, jossa lukee #SiksiTUKILIITTO".
”Saan tukea asunnon hakemiseen ja saan palkkaa työstäni”, sanoo Lasse Purmonen. (Kuva Jaana Teräväinen)

Vinkki: Ota itsestäsi kuva #SiksiTukiliitto-kyltin kanssa ja jaa se sosiaalissa mediassa. Kerro saatteessa, miksi Tukiliitto ja sen jäsenyhdistykset ovat sinulle tärkeä. Käytä tunnisteita, joilla liityt keskusteluun ja osaksi yhteistä kampanjaa. #onneksionjoku #budjetti2021 #siksitukiliitto #tukiliittovaikuttaa #järjestöjätarvitaan

VM veisi sote-järjestöiltä joka kolmannen euron. Sellaisessa Suomessa emme pärjäisi. #onneksionjoku #budjetti2021 #siksitukiliitto #tukiliittovaikuttaa #järjestöjätarvitaan

Tee oma #SiksiTukiliitto-kyltti tai lataa tästä valmis tiedosto koneellesi, ja tulosta itse:
#SiksiTukiliitto (pdf)