Lahjoita puhetta -hanke kaipaa myös "ei-täydellistä" puhetta

28.10.2020

Toimiva puheentunnistus helpottaa kaikkien ihmisten arkea. Aivan erityisesti se auttaa niitä, joille sujuvan puheen tuottaminen on hankalaa.

Meneekö hermot chattirobotin kanssa? Ymmärsikö Siri sanasi taas väärin?

Toimiva puheentunnistus helpottaa erityisen paljon sellaisten ihmisten arkea, joille soljuvan puheen tuottaminen ei ole helppa, esimerkiksi puhevammaisia, puheella kommunikoivia kehitysvammaisia ihmisiä sekä niitä, joille suomi ei ole äidinkieli.

Lahjoita puhetta -hanke haluaa vahvistaa suomen kielen asemaa erilaisissa sähköisissä palveluissa. Siksi nyt kerätään vapaasti puhuttua suomen kieltä “puhepankkiin”.  Tavoitteena on huikeat 10 000 tuntia. Koossa on lokakuussa 2020 jo yli 2500 tuntia. 

Ei-täydellistä suomea olisi erityisen tärkeää saada lisää mukaan – vain siten voidaan kehittää palveluja kaikille suomalaisille. Erilaisia puhevikoja tai vieraskielistä korostusta sisältäviä lahjoituksia kaivataan siis runsaasti lisää.

Omaa puhettaan on helppo ja hauska lahjoittaa. Siihen ei tarvitse valmistautua millään tavalla etukäteen.

Lahjoitus tehdään nettisivulla lahjoitapuhetta.fi tai lataamalla Lahjoita puhetta –mobiilisovellus (Android ja iOS). 

Sivustolta ja mobiilisovelluksesta löytyy valmiita aiheita ja tehtäviä laidasta laitaan. Pulista voi vaikka eläinystävistä, säästä tai urheilusta. Esimerkiksi:  Mitä haluaisit kysyä suosikkiurheilijaltasi? Mikä koronassa suututtaa? 

Puhelahjoitus ei vaadi kirjautumista eikä rekisteröitymistä. Lisää tietoa löytyy myös Ylen sivuilta: www.yle.fi/lahjoitapuhetta.

Lahjoitettu puhe tallennetaan yliopistojen Kielipankkiin, josta tutkijat ja sovelluskehittäjät voivat saada aineistoa käyttöönsä. Hankkeen toimijoita ovat Valtion kehitysyhtiön Vake Oy, Helsingin yliopisto ja Yle.

Lahjoita puhetta itse tai haasta muita lahjoittamaan! Jaa tietoa kampanjasta!

Jotta puheentunnistus palvelisi kaikkia, puhepankkiin tarvitaan myös erilaisia puhevikoja ja ei-täydellistä suomea. #lahjoitapuhetta

Lisätietoja kampanjasta:
Jyri Loikkanen, tuottaja, Yle, puh. 040 729 6468, jyri.loikkanen@yle.fi