Nyt alkaa kuntoutusviikko: Suomeen tarvitaan kuntoutustakuu

30.05.2022

Kuntoutusviikko starttaa tänään maanantaina 30.5.2022. Tavoitteena on viikon ajan nostaa eri kanavissa esille kuntoutuksen merkitystä: tehdä yhdessä kuntoutus ja sen arvo näkyväksi!

Viikon on ideoinut kuntoutuksen toimijoiden yhteinen verkosto, KUVE, jonka jäsen Tukiliitto on. Verkosto ehdottaa Suomeen kuntoutustakuuta, joka takaa pääsyn kuntoutukseen tietyssä määräajassa ja edistää vaikuttavaa kuntoutusta.

Vaikuttava kuntoutus vahvistaa osallisuutta, terveyttä, arjessa pärjäämistä ja työ- ja toimintakykyä. #kuntoutusviikko #kuntoutus #kuntoutustakuu #osallisuus #hyvinvointi

 

Suomeen tarvitaan kuntoutustakuu, ehdottaa yli 100 kuntoutustoimijan verkosto

Vaikuttava kuntoutus alkaa ajoissa, on määrältään sopiva asiakkaan tarpeisiin ja perustuu asiakkaalle merkityksellisiin tavoitteisiin. Tällä hetkellä palvelujärjestelmä ei takaa kaikille kuntoutujille mahdollisuutta päästä kuntoutukseen ajoissa tai saada riittävästi palveluita tarpeeseen nähden. Siksi Suomeen tarvitaan kuntoutustakuu, joka takaa pääsyn kuntoutukseen tietyssä määräajassa, ja edistää vaikuttavaa kuntoutusta. Asiakkaalle sopivimman palvelukokonaisuuden mahdollistaa yhteistyö sote-palveluiden, kuntien, Kelan, järjestöjen ja kuntoutusyritysten välillä.

Kuntoutuminen on yksilöllinen prosessi, joka kestää toisilla läpi elämän ja toisilla vain lyhyen aikaa. Tuloksellisen kuntoutumisen varmistamiseksi on tärkeää, että hyvinvointialueet liittävät järjestöjen kuntoutuspalvelut ja tuen osaksi kuntoutuksen kokonaisuutta heti toimintansa alusta lähtien.

”Moni meistä pystyy jossain elämän vaiheessa parantamaan kuntoutuksen avulla omaa elämänlaatua ja toimintakykyä tai ehkäisemään vakavampia ongelmia. Samalla kuntoutus on yhteiskunnan näkökulmasta taloudellisesti järkevä sijoitus. Kuntoutustakuu tarvitaan varmistamaan mahdollisimman suuri hyöty niin kuntoutusta tarvitsevalle kuin yhteiskunnallekin”, vetoaa KUVEn puheenjohtaja, toiminnanjohtaja Anssi Kemppi Eläkeliitosta.

 

Kuntoutusviikko nostaa esille kuntoutuksen merkityksen

Sekä päättäjien, palveluohjaajien, terveydenhuollon ammattilaisten, että asiakkaiden täytyy saada tietoa kuntoutuksen hyödyistä ja erilaisista kuntoutusvaihtoehdoista. Nopea kuntoutukseen pääsy on avainasemassa.

Kuntoutusverkoston (KUVE) toimijat nostavat esille kuntoutustakuun tarpeen ja tarjoavat tietoa kuntoutuksen merkityksestä. Kuntoutusviikolla 30.5.–3.6.2022 jaamme tutkittua tietoa kuntoutuksesta sosiaalisessa mediassa. Materiaalit viikolle on tuottanut Kuntoutussäätiö, joka tekee kuntoutusta koskevia nostoja teemaviikon jokaisena arkipäivänä. Viikon tunnisteet ovat #kuntoutusviikko #kuntoutus #kuntoutustakuu #osallisuus #hyvinvointi.

Voit osallistua Kuntoutusviikon ajan keskusteluun sosiaalisessa mediassa, omissa verkostoissasi tai Kuntoutussäätiön järjestämillä Kuntoutuspäivillä 2.–3.6.

Jaa omia kuntoutukseen liittyviä kehitysideoitasi, huomioitasi, kokemuksiasi tai toiveitasi. Keskusteluun voi osallistua kuka tahansa, sillä jokaisen äänellä on merkitystä!

 

Lisätietoja

puheenjohtaja Anssi Kemppi, Kuntoutusverkosto (KUVE)
anssi.kemppi@elakeliitto.fi, puh. 040 7257 143

varapuheenjohtaja Riikka Shemeikka, Kuntoutusverkosto (KUVE)
riikka.shemeikka@kuntoutussaatio.fi, puh. 044 781 3102

 

 

* KUVE on SOSTEn ja Kuntoutussäätiön vaikuttajaverkosto, joka toimii kuntoutujan aseman parantamiseksi. Verkostoon kuuluu yli 100 järjestöä ja muuta kuntoutuksen toimijaa.  Verkoston toimintaa koordinoivat SOSTE ja Kuntoutussäätiö. Lisätietoa verkkosivulla: innokyla.fi/fi/kokonaisuus/kuntoutusverkosto-kuve