Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Terveyskeskuksen tulostettava koronatodistus viipymättä

01.12.2021

Yhdenvertaisuusvaltuutettu suosittelee, että vammaisen henkilön tai vammaisen henkilön avustajan pyytäessä terveyskeskuksesta koronatodistusta, tulee koronatodistus tulostaa viipymättä ilman ajanvarausta.

Kaupunkiolohuone Ihme ja Kumma Salosta totesi, että joidenkin kehitysvammaisten ihmisten voi olla vaikea saada koronapassia eli koronatodistusta esimerkiksi puuttuvien pankkitunnusten vuoksi. He ottivat yhteyttä yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistoon.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu toteaa vastauksessaan tilanteen epätasa-arvon. Kaikilla vammaisilla henkilöillä ei ole pääsyä Omakantaan pankkitunnusten puuttumisen vuoksi, joillain ei ole pääsyä nettiin tai lukutaidottomuus estää tietokoneen käytön. Kaikissa terveyskeskuksissa ei ole mahdollista tällä hetkellä saada koronatodistusta viipymättä, ilman erillistä ajanvarausta, jolloin odotusaika saattaa olla pitkä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu toteaa, että terveyskeskuksien tulee tehdä kohtuulliset mukautukset yhdenvertaisuuslain 15 §:n mukaisesti sen takaamiseksi, että koronatodistus on myös vammaisten henkilöiden saavutettavissa.

Suositus

Yhdenvertaisuusvaltuutettu suosittelee, että vammaisen henkilön tai vammaisen henkilön avustajan pyytäessä terveyskeskuksesta koronatodistusta, tulee vammaiselle henkilölle tulostaa koronatodistus omakannasta viipymättä ilman ajanvarausta. Pyynnöstä todistus tulee myös lähettää postitse maksutta vammaiselle henkilölle.

Näin vammainen henkilö voisi yhdenvertaisesti muiden kanssa osallistua tapahtumiin, jossa koronatodistusta edellytetään. Valtuutettu korostaa, että kohtuullisten mukautusten tekemistä koskevan yllä kuvatunlaisen käytännön tulisi astua viipymättä voimaan, jolloin koronatodistuksen olisi mahdollisuus saada ilman aiheetonta viivytystä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, joka edistää yhdenvertaisuutta ja puuttuu syrjintään.

 

Ihme ja Kumma

Uusimmat kuulumiset ja tapahtumat näet Facebookista (klikkaa sivulle)
Ihme ja Kumma