Kettukin juhlavuoden 2022 taiteilija on Aleksi Pietikäinen

27.01.2022

Aleksi Pietikäinen on monipuolinen taiteilija, joka tekee taidetta mukavista aiheista ja nauttii taiteen tekemisestä. Hän työskentelee Kaarisillan taidestudiossa.

Vuoden taiteilijan valinnan teki ehdokkaiden joukosta taiteen tohtori Minna Haveri.

Aleksi Pietikäinen on lahjakas ja monipuolinen nuori taiteilija, jonka tekemisestä paistaa jatkuva kehittymisen halu. Hän tekee taidetta mukavista aiheista ja nauttii taiteen tekemisestä.

Vuoden taiteilijalle myönnetään 1000 euron tunnustuspalkinto, jonka mahdollistaa Hanna-Liisa ja Erkki Liikasen nimikkorahasto Kansan Sivistysrahastossa. Pietikäisen teoksia on vuoden aikana esillä eri näyttelyissä mm. kesällä 2022 kansainvälisen European Outsider Art -konferenssin yhteydessä. Kuluvana vuonna 20-juhliaan viettävä erityistaidetoiminnan edunvalvontajärjestö Kettuki ry on valinnut Vuoden taiteilijan vuodesta 2004 saakka.

Aleksi Pietikäinen työskentelee Kaarisillan taidestudiossa. Hän valmistui kuva-artesaaniksi vuonna 2014. Yksityisnäyttelyitä hänellä on ollut kaksi, vuonna 2015 Allu’s Engel Makasiinissa Villähteellä ja vuonna 2019 Allun koti Galleria Art Kaarisillassa Helsingissä. Monipuolisesti eri tekniikoita käyttävä taiteilija on osallistunut lukuisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin vuodesta 2011 lähtien. Hänen teoksiaan on Vantaan Taidemuseo Artsin kokoelmissa ja hän on Lahden taiteilijaseuran jäsen.

Aleksi Pietikäinen: Jennifer Lopez &Beyonce, akryylimaalaus kankaalle, 89 x 116 cm, 2021. Kuvaaja Johanna Immeli, Kaarisilta

 

Aleksi Pietikäisen tuotantoon pääsee tutustumaan 3. – 19.6.2022 Galleria Arxissa Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Kansainvälinen European Outsider Art -konferenssi järjestetään Verkatehtaalla 10.6.2022. Kettukilla on ilo ja kunnia toimia konferenssin pääjärjestäjänä.

Ateneumin Kaikuu-hankkeelle Kettukin vuoden 2021 taideteko -palkinto

Kettuki ry:n vuoden taideteko -palkinnon saa Kaikuu – suomea Ateneumissa -hanke yhdenvertaisuusajattelun edistämisestä. Selkokielisyys ja keskusteleva opastus parantavat myös erityistä tukea tarvitsevien ihmisten osallisuutta taiteeseen. Palkintoon kuuluu tunnustuksen lisäksi Kettukin vuoden 2021 taiteilija Joannis Clementidesin maalaus Martti Ahtisaaresta.

Kaikuu oli museoalan sosiaalisen osallisuuden hanke, joka keskittyi erityisesti kielellisen osallisuuden vahvistamiseen ja opastoiminnan kehittämiseen. Hankkeen lopputulokset ovat laajasti sovellettavissa koko museo-, opetus- ja kulttuurikentälle, sekä kaikkien selkokielestä hyötyvien ihmisten ja ryhmien kanssa toimijoille.

Hankkeessa tuotetut materiaalit ovat vapaasti ladattavissa Ateneumin verkkosivuilta mm. ”Yhteinen kaiku – käsikirja osallistaviin ja selkokielisiin opastuksiin museoissa” sekä selkokielinen ”Jutellaan taiteesta – Ateneumin teoksiin liittyviä tekstejä ja tehtäviä selkokielellä”. Ateneumilla on myös selkokieliset verkkosivut suomeksi.

Hankkeen sivut (siirry sivulle)
ateneum.fi/tutkimushankkeet/kaikuu-suomea-ateneumissa

Ateneum selkosuomeksi (siirry sivulle):
ateneum.fi/ateneum-selkosuomeksi

 

Kettukin kotisivu:
kettuki.fi