Kettuki: Rinnakkaiset taidemaailmat kohtaavat seminaarissa

05.11.2019

Kettuki järjestää 2.12.2019 valtakunnallisen erityistaidetoiminnan verkostoseminaarin. Erityistä tukea tarvitsevat taiteilijat ja muut taiteilijat eivät välttämättä kohtaa toisiaan missään ammattiuransa vaiheessa.

Helsingissä 2.12.2019 järjestettävän erityistaidetoiminnan verkostoseminaarin teemana on ”Rinnakkaiset taidemaailmat”.

Suomessa on kaksi rinnakkaista taidemaailmaa, jotka eivät juuri tunne toisiaan tai toistensa tekemää taidetta. Erityistä tukea tarvitsevat taiteilijat ja muut taiteilijat eivät välttämättä kohtaa toisiaan missään ammattiuransa vaiheessa. He eivät opiskele samoissa kouluissa, eivät järjestä näyttelyitä samoissa paikoissa, eivätkä apuraha- tai residenssihaut ole erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden ulottuvilla.

Taide-, kulttuuri-, sosiaali- ja terveysalan toimijoille sekä opiskelijoille suunnatussa seminaarissa pohditaan kiinnostavan asiantuntijajoukon kanssa keinoja rakentaa yhtä ja yhteistä taidemaailmaa.

Rinnakkaiset taidemaailmat -erityistaidetoiminnan verkostoseminaari
2.12.2019 kello 10 – 18
Taike, Hakaniemenranta 6, Helsinki

Seminaarin ohjelmassa kuullaan muun muassa puheenvuoroja Tanskasta ja Ruotsista. Osana seminaariohjelmaa vieraillaan The Other Travel Agency -näyttelyssä, jossa esillä on suomalaisten, tanskalaisten, ruotsalaisten ja islantilaisten taiteilijoiden teoksia. Seminaari on maksuton, kahvitarjoilu. Koko ohjelma ja ilmoittautuminen osoitteessa:
https://kettuki.fi/verkosto/verkostoseminaarit

Kettuki järjestää vuosittain valtakunnallisen erityistaidetoiminnan verkostoseminaarin. Vuonna 2019 seminaari järjestetään yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen, Vertaistaiteilijat-hankkeen ja DiDa-tapahtuman (DiDa – Disability Day Art & Action) kanssa.

 

Erityistaidetoiminta

Erityistaidetoiminnalla tarkoitetaan erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden tuettua taidetoimintaa. Siihen kuuluu osallistumiseen ja itsensä ilmaisemiseen erityistä tukea tarvitsevien kuten kehitysvammaisten, autismin kirjon henkilöiden sekä laaja-alaisia oppimisen haasteita omaavien henkilöiden tuettu taidetyöskentely niin taiteen ammattilaisena kuin harrastajana. Erityistaidetoiminnan rakenteissa syntyy teoksia, jotka pärjäävät taiteena ilman etuliitteitä, mutta taiteilijat tarvitsevat tukea taiteen kentällä toimiessaan. Taiteen tekemisen lisäksi erityistä tukea tarvitsevat taiteilijat tarvitsevat tukea esimerkiksi edunvalvonnassa, manageroinnissa ja teostensa esille tuomisessa.

Kansainvälisestä näkökulmasta tarkasteltuna suomalainen erityistaidetoiminta on osa laajaa ja monimuotoista outsider-taiteen kenttää. Erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taiteen englanninkielisenä käännöksenä käytetäänkin usein termiä ”outsider art”. Suomessa erityistaidetoiminnan alan edunvalvojana toimii Kettuki, joka on valtakunnallinen asiantuntijaverkosto. Kettuki on koordinoinut vuodesta 2015 perustamaansa NOA Nordic Outsider Art -verkostoa, jossa kumppaneina ovat List an Landamæra (Islanti), GAIA museo (Tanska), Inuti (Ruotsi) sekä Kaarisilta (Suomi).

Lähde: Kettuki

Kuvassa Kettukin vuoden 2019 taiteilija Kalevi Helvetin teokset Vaarallinen krokotiili, 2016 ja Kuristajat, 2016. Tussi paperille. Mäntän kuvataideviikot 2016.