Ohjeita kasvomaskin käyttäjille (video, kuvilla tuetut ohjeet)

12.10.2020

THL muistuttaa, että osa tartunnan saaneista ei saa lainkaan oireita eikä ihminen tiedä saaneensa tartunnan. THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksi – käsienpesu ja turvavälit ovat tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja.

Koronavirus tarttuu, kun sairastunut ihminen aivastaa tai yskii. Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta, esimerkiksi kun sairastunut ihminen yskii käteensä ja koskee toista ihmistä.

THL muistuttaa sivullaan, että osa tartunnan saaneista ei saa lainkaan oireita eikä ihminen tiedä saaneensa tartunnan. Lisäksi virus voi myös tarttua jo pari päivää ennen oireiden alkua.
”Esimerkiksi tällaisissa tilanteissa kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja, sillä se estää pisaroiden leviämistä ympäristöön”, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Vinkkejä kasvomaskin käyttäjille

Kasvomaskeja on monenlaisia. Kaupasta voi hankkia kertakäyttöisiä maskeja tai uudelleen käytettäviä kangasmaskeja. Maskin voi myös valmistaa itse kankaasta.

Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Maskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti. Varsinaiset kirurgiset suojukset on ensisijassa tarkoitettu terveydenhuollon henkilöstölle.

Kokeile erilaisia maskeja, jotta löydät kasvoillesi sopivan mallin. Voit keskustella lääkärisi kanssa, jos terveydentilasi vaikeuttaa kasvomaskin käyttöä.  Älä käytä kasvomaskia, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystäsi.

Kasvomaskin käyttö vaatii huolellisuutta. Kädet täytyy pestä ennen kuin koskee maskiin.

Löydät THL:n muistilistan kasvomaskin käytöstä täältä (siirry THL:n sivulle):
THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksi – käsienpesu ja turvavälit ovat tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja

 

Näin käytät kasvomaskia oikein -video

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut videon kasvomaskin käytöstä. Videon pituus 1 minuutti 57 sekuntia:

 

Kuvilla tuettu ohje kasvomaskin käytöstä

Selkosanomien kuvilla tuettu uutinen kasvomaskin käytöstä (siirry sivulle):
selkosanomat.fi/kuva/kotimaa/kayta-kasvomaskia-bussissa-ja-junassa

 

Selko-ohje kasvomaskin käytöstä

Tukiliiton julkaisema lyhyt selko-ohje kasvomaskin käytöstä perustuu THL:n ohjeisiin. Ohje on julkaistu pdf-muodossa (linkki avautuu uuteen ikkunaan):
Näin käytät kasvomaskia (pdf)

 

THL: Koronavirus selkokielellä

THL:n sivulle päivitetään uusimpia
tietoja ja ohjeita koronaviruksesta myös selkokielellä.
Pääset selkosivulle tästä linkistä.

 

Kuvituskuva Freepik.com.