Käsityöpaja Kisälli jatkaa taiteilijayhteistyötä

15.05.2018

Taiteilija Soile Hovilan ja Kisällin käsityöläisten näyttely avautuu kesäkuussa Forssassa. Kehitysvammaiset ja osatyökykyiset käsityöläiset tutkivat vuorovaikutusta.

Tekstiilitaiteilija Soile Hovila ja Kisällin kehitysvammaiset ja osatyökykyiset käsityöläiset tuovat yhdessä toteuttamansa Minä – Me -taideteoksen esille Forssan museoon. Tämä yhteisötaiteellinen teos tutkii ihmisten välistä vuorovaikutusta.

Teoksen lähtökohtana on kasvonpiirteitä hahmottavat ääriviivapiirrokset, joita työryhmän jäsenet tekivät toisistaan.

Aluksi piirrettiin varjokuvien avulla ja hyödynnettiin lasin läpi piirtämistä. Piirroksista kootut kasvosommitelmat kudottiin pystykangaspuissa. #kisälli #käsityöläiset

Tekstiilit toteutettiin kuvakudostekniikalla, jossa työskennellään nurjalta puolelta ja edetään hitaasti rivi riviltä. Näitä yhteisöä kuvaavia dialogisia sommitelmia on nähtävillä ensi kertaa Forssan museon Aulagalleriassa kesällä 2018.

”Kuvakudoksen tekeminen oli aluksi vaikeaa, mutta kun harjoitteli tarpeeksi, työ alkoi luistamaan”, kertoo Kisällin käsityöläinen Johanna Tuunainen.

Minä Me -yhteisötaideprojekti on ollut minulle rikastuttava mahdollisuus tuoda osaamistani kehitysvammaisten käsityöläisten pariin. Samalla olen voinut tarkastella, onko visioni kuvakudostekniikan leviämisestä erityisryhmien käyttöön realistinen”, pohtii Soile Hovila.

Näyttelyssä on esillä myös Soile Hovilan metsäaiheisia kuvakudoksia. Metsäteemaa näyttelyssä edustaa myös Metsän henki -tekstiilimallisto, jonka mattomallit Kisälli tilasi Soile Hovilalta keväällä 2015.

Soile Hovila on erikoistunut Suomessa harvinaiseen gobeliini- eli kuvakudostekniikkaan vuodesta 2001 alkaen. Kisälli on vihtiläinen kädentaitojen työpaja, jossa työskentelee kehitysvammaisia ja osatyökykyisiä käsityöläisiä. Kisälli valmistaa korkealuokkaisia käyttötekstiilejä ja taideteoksia yhteistyössä ammattitaiteilijoiden kanssa. Tekniikoina ovat kudonta, kankaanpainanta, kirjonta ja ompelu.

 

Tietoa näyttelyjärjestelyistä

Forssan museon Aulagalleria 12.6. – 8.7.2018
Wahreninkatu 12, Forssa, avoinna ti – pe klo 10 – 16, la klo 10 – 14, su 12 – 16
Suljettu juhannuksena 22. – 24.6.2018

  • Taiteilija ja Kisällin käsityöläiset esittelevät näyttelyä tiistaina 12.6. kello 10 – 12.
  • Näyttely on avoinna myös Kehräämön Ehtootorin aikaan to 28.6.kello 17 – 20, jolloin voi kokeilla kuvakudoksen kutomista taiteilijan opastuksella kello 17 – 19.

Aulagalleriaan on vapaa pääsy. Näyttely on osa Kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta 2018. Kuvakudosten valmistamista on tukenut Taiteen edistämiskeskuksen Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta ja yhteisötaideprojektin toteutus on aloitettu Kansan sivistysrahaston tuella.

 

Lisätietoa näyttelystä
www.kisallipaja.fi
Kisälli käsityöpaja | Liukkaankuja 1, Vihti kk

 

Kuvassa taiteilija Soile Hovila ja Kisällin käsityöläinen Hilma Mustakallio kutomassa. Kuvaaja Mari Laitinen / Kisälli.