Kansainvälinen selkokielen päivä 28.5.

27.05.2020

Torstaina 28.5.2020 vietetään ensimmäistä kertaa kansainvälistä selkokielen päivää. Tutustu Leijaan kotisivullamme!

Selkokielen päivänä haastetaan kaikki nostamaan esiin selkokieltä, selkomateriaaleja sekä selkokielen tekijöitä, käyttäjiä ja lukijoita.

Kehitysvammaisten Tukiliiton julkaisemaan selkolehti Leijaan voi tutustua kotisivullamme. Kesäkuun alussa lukijoille postitettavasta lehdestä on jo julkaistu juttu:

Esa Peltosen nettilive tuo iloa korona-aikaan

Jutussa kerrotaan, miten helsinkilänen Esa Peltonen tekee suoria lähetyksiä nettiin. Kevään aikana lähetyksissä on juteltu esimerkiksi kiusaamisesta. Esa kutsuu kaikki mukaan seuraamaan ja kommentoimaan.

Kevään aikana lähetyksissä on juteltu esimerkiksi kiusaamisesta.
Esa kutsuu kaikki mukaan seuraamaan ja kommentoimaan.

Pääset lukemaan jutun tästä linkistä:
www.tukiliitto.fi/tarina/esa-peltosen-nettilive

Löydä somesta #selkokielenpäivä-tunniste

Selkokeskuksen arvion mukaan Suomessa 650 000 – 750 000 ihmistä tarvitsee selkokieltä, joka on hyvää yleiskieltäkin helpompi kielimuoto. Selkokielen tarpeen taustalla voi olla esimerkiksi kehitysvamma, lukivaikeus, ikääntyminen, muistisairaus tai se, että suomi tai ruotsi ei ole äidinkieli.

Kansainvälisen selkokielen päivän tunnisteet somessa ovat #MakeItEasy ja #selkokielenpäivä. Kannattaa seurata myös aihetunnisteita #selkokieli, #selkosuomi, #selkoruotsi ja #lättläst.

Selkokielen päivän logon on suunnitellut Heidi Ahlström, ja suunnittelukustannuksista vastasi Selkokielen ytimessä -hanke Koneen Säätiön rahoituksella.

Uusia selkojulkaisuja

Tietoja päivitetty 27.5.2020.

Toimintakyvyn arviointi selkokielellä

THL kertoo selkokielellä toimintakyvyn arvioinnista asiakkaalle ja hänen läheisilleen. Toimintakyky kertoo siitä, miten arvioitava selviää arjessa. Siinä on monia eri osa-alueita. Tutustu materiaaliin sivulla:
thl.fi

Omaisen opas. Tietoa sinulle, jonka läheinen sairastaa psyykkisesti (FinFami)

Tietoa sairastuneen läheiselle psyykkisistä oireista ja sairauksista eli mielenterveyden ongelmista. Opas kertoo myös millaista tukea voit saada, kun läheisesi sairastaa psyykkisesti tai olet huolestunut läheisen mielenterveydestä. Oppaassa on tärkeitä yhteystietoja. Tutustu materiaaliin sivulla:
oppaat.finfami.fi/selkokielinen-opas-omaiselle

Kuntoutus selkokielellä—Mitä kuntoutus on ja tarvitsetko kuntoutusta?

Kuntoutussäätiö on julkaissut selkokielisen oppaan kuntoutuksesta kaikille, jotka haluavat yleistä tietoa kuntoutuksesta, mutta se on kohdennettu etenkin erityisryhmille, kuten niille, joilla on vaikeuksia ymmärtää tai lukea suomen kieltä. Tutustu materiaalin sivulla
kuntoutussaatio.fi

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän selkosivut

Suomen evankelis-luterilainen kirkko tekee paljon selkokielistä materiaalia. Esimerkiksi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä kertoo selkokielisillä nettisivuilla, miten kirkon toimintaan voi osallistua
turunseurakunnat.fi/selko

Tupakkapolitiikka (Suomen ASH)

Suomen ASH ry (Action on Smoking and Health) on valtakunnallinen kansanterveysjärjestö ja tupakkapolitiikan asiantuntija. Tupakkapolitiikan tavoite on, että tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinituotteiden käyttö loppuu.
Tutustu materiaaliin sivulla:
suomenash.fi/tupakkapolitiikka