Selkokirjat mukana Helmet-lukuhaasteessa

05.01.2021

Leikkimielisessä lukuhaasteessa on ensimmäistä kertaa mukana myös selkokirjoja. Vuonna 2021 lukijat saavat selkokirjavinkkejä haasteen eri kohtiin.

Helmet-lukuhaaste on lukemaan innostava leikkimielinen haaste, jossa lukemista valitaan 50 eri vinkin perusteella. Tärkeintä ei ole lukea mahdollisimman paljon, vaan löytää itseä kiinnostavaa luettavaa ja viihtyä kirjan ääressä.

Vuoden 2021 lukuhaaste julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa myös selkokielellä. Lukijat saavat selkokirjavinkkejä haasteen eri kohtiin. Selkokielisen lukuhaasteen löydät tästä linkistä: (siirry toiselle sivulle)
Helmet-lukuhaaste selkokielellä

Lukuhaasteen kokoaa joukko kirjastoammattilaisia. Kehitysvammaliiton Selkokeskus ja Opike ovat olleet mukana mukauttamassa haasteen selkokielelle ja kokoamassa selkokirjavinkkejä haasteen eri kohtiin. Vinkit on koottu Selkokeskuksen verkkosivulle: (siirry toiselle sivulle)
Selkokielinen Helmet-lukuhaaste

Helmet-lukuhaasteen selkokirjavinkit ovat esillä myös Selkokeskuksen ja Opikkeen Facebook- ja Twitter-kanavilla sekä Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmässä.

Helmet-lukuhaaste on pääkaupunkiseudun kirjastojen lukemaan innostava haaste, johon voi osallistua valtakunnallisesti.

 

Selkokielinen kirjallisuus

Selkokielinen kirjallisuus on suunnattu lukijoille, joille yleiskieliset kirjat ovat liian vaikeita. Selkokeskuksen arvion mukaan selkokielestä hyötyy Suomessa jopa 750 000 ihmistä. Selkokielen tarpeen syynä voi olla esimerkiksi kehitysvamma, muistisairaus tai se, että äidinkieli ei ole suomi tai ruotsi.

Osa selkokirjoista on kirjoitettu suoraan selkokielellä, osa on mukautettu yleiskielisistä teoksista. Selkokirjoja julkaistaan vuosittain noin 25 kappaletta. Joukossa on kauno- ja tietokirjallisuutta lapsille, nuorille ja aikuisille. Selkokirjan tunnistaa kannessa olevasta selkotunnuksesta, joka on S-kirjaimen muotoinen nuoli.

Selkokirjallisuudessa on kyse kulttuurin saavutettavuudesta: jokaisella on oikeus nauttia hyvistä tarinoista ja saada tietoa.