"Erilaiset" avaa ovia kehitysvammaisten lasten koteihin eri maissa

19.09.2019

Valokuvaaja Jyri Pitkäsen ja kirjailija Eveliina Talvitien taideprojekti raivaa tietä kehitysvammaisten lasten näkökulmalle.

Valokuvaaja Jyri Pitkänen ja kirjailija Eveliina Talvitie halusivat tutkia kehitysvammaisten lasten ja heidän perheidensä arkitodellisuutta. Syntyi taideprojekti Erilaiset, joka vei kaksikon monenlaisiin koteihin Pohjolassa, muualla Euroopassa, Venäjällä ja Afrikassa.

Kirja suomeksi ja englanniksi

Kyläilyjen kuvat ja tarinat on koottu kirjaksi Erilaiset (Maahenki 2019), joka julkaistaan samanaikaisesti englanninkielisenä (The Different).

Erilaiset raivaa tietä sellaisen vähemmistön näkökulmalle, joka hyvin usein puuttuu. Tarinoiden ja kuvien kiehtova kudelma paljastaa eroja ja kaikille yhteistä, mutta esittää myös kysymyksiä. Pitääkö normista poikkeavan sopeutua yhteiskuntaan vai yhteiskunnan erilaisuuteen? Voisiko erilaisuuksia kunnioittava käsitys ihmisarvosta olla jotain kaikille yhteistä erilaisista kulttuureista ja uskomuksista riippumatta?

Näyttely avautuu Tallinnassa

Tallinnan Dokfoto Keskuksessa avautuu Erilaiset-projektista kertova näyttely Catch me 13. syyskuuta 2019. Näyttely on avoinna kaksi kuukautta.

Dokfoto Keskus on Viron merkittävin dokumentaarisen valokuvan galleria, joka sijaitsee Tallinnan luovan kaupungin keskittymässä, Telliskivellä.

Valokuvaaja Jyri Pitkänen ja kirjailija Eveliina Talvitie tutkivat kehitysvammaisten lasten ja heidän perheidensä arkea taideprojektissa. #Erilaiset vei kaksikon monenlaisiin koteihin. #Maahenki

 

Tekijät

Jyri Pitkänen (s. 1979 Helsinki, Suomi) on valokuvaaja, kuvataiteilija ja dokumentaristi, joka on käsitellyt töissään muun muassa yhteiskunnan marginaaliryhmiä, kulutusyhteiskuntaa, omaa perhettään ja suhdettaan uskoon. Pitkänen on toiminut myös valokuvauksen opettajana ja kehitysvammaisten nuorten taideohjaajana.

Eveliina Talvitie (s. 1970 Pori, Suomi) on toimittaja ja kirjailija, joka tunnetaan feministisistä tietokirjoistaan. Kesällä 2019 hän julkaisi esikoisromaaninsa. Aiemmin Talvitie on työskennellyt uutistoimittajana, tv-juontajana sekä yhteiskuntasuhdepäällikkönä.